Sääntömääräinen syyskokous 2024
Kutsu Chihuahua ry:n sääntömääräiseen syyskokoukseen 2024 Aika: 17.11.2024 klo 12 alkaen etäkokouksena Paikka: Kokous järjestetään …
Lue lisää
Chihuahua on varsin terve ja pitkäikäinen koirarotu. Rotumääritelmä on konstailematon, pyrkimyksenä jalostaa pieni, terverakenteinen, reipas ja älykäs koira. Rodussa esiintyvät terveysongelmat ovat toistaiseksi pysyneet enemmän yksilöongelmina kuin koko rodun elinkelpoisuutta uhkaavina, laajasti perimässä levinneinä sairauksina.
Jotta chihuahuapentueen saa rekisteröityä Suomen Kennelliiton rekisteriin, tulee pentueen vanhempien täyttää tietyt vaatimukset terveyden osalta. Vuodesta 2018 alkaen jalostukseen käytettävät koirat tulee polvitarkaskuksen lisäksi tarkastaa virallisesti eläinlääkärin toimesta myös silmien ja sydämen osalta. Tarkemmat tiedot löytyvät PEVISA-ohjelmasta.
Yleisimmät sairaudet
Patella luksaatio
Chihuahualla esiintyy perinnöllistä polvilumpion sijoiltaan menoa, patella luksaatiota. Sairaus jaetaan vaivan vakavuuden mukaan neljään eri asteeseen. Lieväasteinen patella luksaatio ei haittaa koiran elämää; koira jättää silloin tällöin askeleita väliin. Vakavampiasteiset luksaatiot saattavat aiheuttaa kipua ja liikkumisvaikeutta ja voivat vaatia leikkaushoitoa.
Polvilumpion paikaltaan luiskahtamista aiheuttavat useat erilaiset rakenteelliset viat, kuten matalat telaurat sääriluussa sekä reisi- ja sääriluun kaarevuus (“länkisääret”). Patella luksaatio todetaan eläinlääkärin tekemässä kliinisessä tutkimuksessa. Virallinen lausunto voidaan antaa yli vuodenikäiselle, tunnistusmerkitylle koiralle.
Chihuahua ry on liittynyt Suomen Kennelliiton PEVISA:an (Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustusohjelma), joka edellyttää polvien virallista tutkimista jokaiselta jalostukseen käytetyltä chihuahualta. Chihuahua ry:n oman jalostusohjeen mukaan jalostukseen käytetään tutkittuja, terveitä koiria, mutta perustelluista syistä voidaan jalostukseen käyttää yksilöä, jonka patellaluksaatioaste on enintään kaksi edellyttäen, että toinen osapuoli on tervepolvinen.
PEVISA:an liittymisen jälkeen on vuosittain tutkittu keskimäärin sadasta kahteensataan koiraa. Polvilumpion luksaatiota on todettu keskimäärin 20 %:lla tutkituista koirista. Vakavia 3. ja 4. asteen patella luksaatioita löytyi keskimäärin 3 %:lla tutkituista koirista (vähimmillään 0% ja enimmillään 6,7 %:lla vuodessa). Kaiken kaikkiaan voidaan siis sanoa, että tilanne on rodussamme varsin hyvä.
Kennelliiton 1.1.2019 alkaen voimaantulleissa luusto- ja niveltutkimusohjeissa todetaan, että lonkka- tai kyynärniveldysplasian tai polvilumpioluksaation takia operoitu koira saa kyseisen nivelen kohdalle ”operoitu” merkinnän. Merkintä operoitu huomioidaan lonkkien ja kyynärnivelten osalta indeksilaskennassa huonoimman luokan mukaisena tuloksena ja rinnastetaan jalostuskäytössä siihen. Myös patellaluksaation vuoksi operoidun koiran kohdalla asia huomioidaan jalostuskäytössä asteikon huonoimpana tuloksena. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tällaisia koiria ei Koirarekisteriohjeen mukaan saa käyttää jalostukseen.
Silmäsairaudet
Vanhoilla koirilla on todettu yleisesti harmaakaihia. Perinnöllistä kaihia (HC) ei ole rodullamme kuvattu, mutta koska löydökset ovat olleet varsin yhteneviä HC-löydösten kanssa, ei perinnöllisen kaihin mahdollisuutta voi sulkea pois. Kaihi näyttää chihuahualla kuitenkin kehittyvän varsin myöhäisellä iällä ja etenevän hitaasti, eikä näin ollen aiheuta suurta haittaa koiralle.
PRA:ta on esiintynyt chihuahuoissa yksittäistapauksina. Roduilla löytyy myös jonkin verran ylimääräisiä ripsiä silmäluomista (distichiasis, caruncular trichiasis). 1.1.2023 alkaen jalostukseen käytettävät koirat on silmätarkastettava virallisesti PEVISA-ohjelman mukaisesti 24 kuukauden välein. Chihuahua ry tukee rahallisesti yli 8-vuotiaille koirille tehtyjä tarkastuksia.
Chihuahua ry tukee jäsenten omistamien Suomen Kennelliittoon rekisteröityjen chihuahuoiden virallisia silmätarkastuksia siitä vuodesta alkaen, jona koira täyttää 8 vuotta siten, että
– silmätarkastuksen hinnasta hyvitetään puolet, kuitenkin enintään 40 euroa kerran vuodessa
Hyvityksen saa toimittamalla rahastonhoitajalle kuitin silmätarkastuslaskusta, kopion saadusta lausunnosta sekä omat tiedot (nimi, osoite ja tilinumero). Rahastonhoitajan yhteystiedot löytyvät yhdistyksen internetsivuilta kohdasta “Yhdistys” ja sieltä “Hallitus ja hallinto”. Hakemusten käsittelyaika on kaksi viikkoa.
Sydänsairaudet
Synnynnäisiä sydänvikoja on esiintynyt yksittäistapauksina. Sydämen rappeutumissairaudet vaikuttavat olevan suurempi ongelma. Sivuääniä löytyy vanhemmilla koirilla ja Chihuahua ry suosittelee varsinkin yli 6-vuotiaiden koirien säännöllistä sydänkuuntelua. 1.1.2023 alkaen jalostukseen käytettävillä koirilla tulee olla PEVISA-ohjelman mukaisesti voimassa oleva sydänkuuntelutulos (voimassa 24 kuukautta).
Chihuahua ry tukee jäsenten omistamien chihuahuoiden sydäntutkimuksia seuraavasti:
– virallisesta sydänkuuntelun hinnasta hyvitetään puolet, kuitenkin enintään 20 euroa kerran vuodessa siitä alkaen, kun koira kuluvan vuoden aikana täyttää 8 vuotta.
Virallisessa sydänkuuntelussa kuuluneen sydämen sivuäänen lisätutkimuksena tehdystä virallisesta ultraäänitutkimuksesta tai virallisen sydänkuuntelun yhteydessä otetun röntgenkuvan perusteella eläinlääkärin suosittelemasta virallisesta sydämen ultraäänitutkimuksesta korvataan puolet, kuitenkin enintään 100 euroa yhden kerran koiran elinaikana (ei ikärajaa).
Korvauksen voi hakea suoraan rahastonhoitajalta lähettämällä hänelle kuitit eläinlääkäristä sekä kopion koiran tuloksista
Epilepsia
Epilepsialla tarkoitetaan aivojen sähköisen toiminnan häiriönä joka ilmenee säännöllisesti toistuvina kouristuskohtauksina. Aito (= primaari, idiopaattinen) epilepsiaa sairastava koira on kohtausten välillä täysin terve.
Epilepsiaa on todettu monilla koiraroduilla ja joillakin se on osoittautunut autosomaalisti resessiivisesti periytyväksi. Chihuahuoiden epilepsian periytymismekanismi ei ole tiedossa. Epilepsiaa sairastavaa koira ei saa käyttää jalostukseen. Samoin on vältettävä sellaisten riskilinjojen yhdistämistä, joiden tiedetään tuottaneen epileptikkojälkeläisiä.
Muut neurologiset sairaudet
Muita chihuahuakannassa esiintyviä neurologisia sairauksia ovat mm. granulomatoosi meningoenkefaliitti (GME), vesipäisyys ja syringomyelia.
Chihuahua ry tukee yhdistyksen jäsenten omistamien, Suomen Kennelliittoon rekisteröityjen, chihuahuoiden syringomyeliatutkimuksia lausuntomaksun osuuden verran (tällä hetkellä 60 €) kerran koiran eliniän aikana 1.5.2017 jälkeen tehdyistä virallisista tarkastuksista. Hyvityksen saa toimittamalla rahastonhoitajalle kuitin tarkastuslaskusta, kopion saadusta virallisesta lausunnosta (ellei tulos näy Kennelliiton jalostustietojärjestelmässä), koiran tiedot sekä omat tiedot (nimi, osoite ja tilinumero).
Eläinlääkäri Ann-Mariam Kiviranta on tehnyt tutkimuksen syringomyelian esiintymisestä chihuahuoilla. Tutkimuksen tulokset on julkaistu vuonna 2017. Tutkimus on luettavissa englanniksi ja suomeksi.
Hammaskivi
Ientulehdusta aiheuttaa plakki eli hampaan pinnalle kertyvä bakteerimassa, joka kovettuessaan muodostuu hammaskiveksi. Hammaskivi haittaa etenkin pieniä koirarotuja. Ientulehduksen oireita ovat koiran pahanhajuinen hengitys, ikenien punoitus, vaikeudet ruoan tai luiden pureskelussa sekä joskus myös suun raapiminen ja huulitulehdukset. Ientulehdus voi johtaa hampaiden heilumiseen ja loputa irtoamiseen, joten säännöllinen hammashoito on ensisijaisen tärkeää eritoten koirilla, joille hammaskiveä tuppaa kertymään.
Hammaskiven muodostumista voidaan ehkäistä muutamilla toimenpiteillä. Tehokkain tapa plakin poistamiseen on säännöllinen hampaidenharjaus. Pentu kannattaa totuttaa hampaiden harjaukseen heti pikkupentuna. Pennun hampaita voi harjata aluksi sormiharjalla tai kietomalla sormen ympärille sideharsoa, jolla hampaita pyyhitään varovasti sivusuunnassa. Kun koira kasvaa, voidaan käyttää joko vauvoille tarkoitettua pienikokoista hammasharjaa tai sähköhammasharjaa. Käytä myös koirille tarkoitettua hammastahnaa, jotta harjaaminen olisi koiralle miellyttävää.
Hampaiden harjauksen lisäksi mekaaninen kovan pureskelu voi auttaa. Rustoiset luut ovat tarkoitukseen sopivia.
Parodontiitti eli kiinnityskudostulehdus
Koirilla, etenkin pienikokoisilla roduilla esiintyy hyvin yleisesti parodontiittia eli kiinnityskudostulehdusta. Parodontiitti aiheuttaa hampaan kiinnityskudosten hajoamista ja sitä kautta syventyneitä ientaskuja, hampaan löystymistä, hampaan juurta ympäröivän leukaluun vetäytymistä, ja joskus myös ikenien vetäytymistä. Nämä muutokset ovat palautumattomia. Parodontiitti ylläpitää suun alueella kroonista tulehdusta, jonka seurauksena verenkierron mukana voi levitä bakteeriemboluksia (”bakteerikasoja”) muualle elimistöön kuten sydänläppiin tai munuaisiin. Pienikokoisilla koirilla alaleuan luukato voi parodontiitin seurauksena olla merkittävää ja aiheuttaa jopa leukaluun murtuman.
Tärkein keino ennaltaehkäistä ja hidastaa parodontiitin etenemistä on plakin (ja hammaskiven) määrän pitäminen mahdollisimman vähäisenä.
Kutsu Chihuahua ry:n sääntömääräiseen syyskokoukseen 2024 Aika: 17.11.2024 klo 12 alkaen etäkokouksena Paikka: Kokous järjestetään …
Lue lisää
Chihuahua ry järjestää virallisen joukkotarkastuksen sunnuntaina 27.10.2024 klo 11.00 alkaen Espoossa. Tarkastavana eläinlääkärinä toimii Joanna …
Lue lisää
Aika: Lauantaina 19.10.2024 klo 18.00 alkaen Paikka: Ravintola Wanha Valimossa, Karkkilassa Osoite: Valurinkatu 6, 03600 …
Lue lisää
Valiokirjoja saatavilla! Painotuoreita valiokirjoja vuosimallia 2011-2018 on nyt saatavilla tarvikemyynnin kautta tilaamalla sähköpostitse osoitteesta: tarvikemyynti.chihuahuary[at]gmail.com …
Lue lisää