Ohjeita pennun hankintaan

10 ohjetta koiran ostamista suunnitteleville

  1. Mieti ensin, sopiiko koira elämääsi
    • Chihuahua voi elää jopa 15 vuotta! Oletko valmis huolehtimaan siitä koko sen elämän ajan? 
    • Mieti oletko varautunut siihen, että koirasta kertyy myös paljon muitakin kustannuksia, kuin varsinainen kauppahinta?
  2. Tutustu etukäteen huolellisesti rotuun, jota harkitset
    • Ota selvää chihuahuan rotuominaisuuksista, jotta varmistut siitä, että juuri tämän rotuinen koira sopii sinulle.
    • Tutustu koiriin ja rodun kasvattajiin näyttelyssä tai muussa virallisessa koiratapahtumassa.
    • Chihuahua ry järjestää piiritoimintaa, jonne kaikki rodusta kiinnostuneet saavat myös osallistua.
  3. Ota yhteyttä eri kasvattajiin, vertaile hintoja ja muita kauppaehtoja
    • Jos mahdollista, vieraile eri kasvattajien luona ennen ostopäätöksen tekoa.
  4. Käy katsomassa pentuja ennen luovutusikää
    • Tutustu ainakin pentujen emoon, mahdollisesti myös isään. Tarkista, että ne ovat asianmukaisesti terveystarkastettuja ennen astutusta.
    • Tutustu kasvattajan luona koirien elinolosuhteisiin. 
  5. Varmista, että pentue on kasvatettu suomessa
    • Pyydä nähtäväksi pentujen tai vanhempien rekisterikirjat tai tarkista pentueen vanhempien tiedot Suomen kennelliiton Jalostustietokannasta.
      FI = Rotukoirien kantakirjarekisteri. Tähän kirjataan koirat, joiden esivanhemmat ovat kolmessa polvessa kansainvälisen koirankasvatusliitto FCI:n hyväksymässä rekisterissä.
      ER = Erikoisrekisteri koirista, jotka eivät täytä FI-rekisteröintiehtoja. ER-rekisteriin kirjataan esimerkiksi koira, jolla ei ole sukutaulussaan kolmea sukupolvea FCI:n hyväksymässä rekisterissä.
      EJ = Merkintä koiran rekisteritiedoissa Kennelliiton Jalostustietojärjestelmässä. EJ-rekisterin poistuttua jatkossa yksittäinen pentu tai koko pentue voidaan laittaa jalostuskieltoon, jos sillä on joku ominaisuus tai sairaus, jonka vuoksi sitä ei tule käyttää jalostukseen. Myös Kennelliitto voi asettaa koiran määräaikaiseen jalostuskieltoon jos se esimerkiksi pennutetaan liian tiheästi.
      Ruokaviraston koirarekisteri = Viranomaisrekisteri jonne kaikki Suomessa asuvat koirat rekisteröidään (ei vastaa Kennelliiton rotukoirien kantakirjarekisteriä).
  6. Varmista, että pennuille on tehty asianmukainen pentutarkastus ennen luovutusta ja kasvattajalla on esittää siitä todistus
     
  7. Jos olet ostamassa ulkomailta tuotua pentua/koiraa, varmista, että kaikki vaadittavat asiakirjat ovat kunnossa
    • Pyydä nähtäväksi pennun rokotustodistukset, todistus tunnistusmerkinnästä, sekä tarvittaessa rajaeläinlääkärin todistus.
  8. Vaadi, että kaupantekotilanteessa käytetään Suomen Kennelliiton suosittelemaa kauppasopimusta
    • Tutustu huolellisesti sekä sopimukseen, että sen mahdollisiin liitteisiin.
    • Älä hyväksy sopimusta, jos sinulta edellytetään kohtuuttomia ehtoja. Tällainen ehto voi esimerkiksi olla, jos pennusta otetaan normaali kauppahinta, mutta silti kasvattaja pidättää itsellään jalostusoikeuden, esim. tietyn määrän uroksen astutuksia.
  9. Varmista, että saat pennullesi rekisterikirjan
    • Jos rekisterikirjaa ei luovuteta kauppahetkellä, vaadi, että kauppakirjaan merkitään, milloin rekisterikirja luovutetaan. Esim. osamaksusopimuksen ollessa kyseessä, kasvattaja yleensä luovuttaa alkuperäisen rekisterikirjan vasta, kun koko kauppasumma on maksettu.
  10. Pyydä, että kasvattaja antaa pennun mukaan kattavan hoito-ohjeen
    • Monet myyjät tarjoavat esim. leluja yms. tarvikkeita pennun mukaan, mutta kaikkein tärkein asia on se, että saat kunnolliset ruokinta- ja hoito-ohjeet, joiden avulla sinä voit varmistaa uuden perheenjäsenesi hyvinvoinnin.

KAIKEN KAIKKIAAN:
Älä osta pentua säälistä! Voi olla, että pelastat juuri tämän yhden pennun pentutehtaasta, mutta pian niitä on kymmenen lisää odottamassa uutta helläsydämistä ostajaa.