Jalostussuositukset

Yhdistyksen jalostussuositukset 

Yleisesti: Jalostukseen pyritään käyttämään vain yksilöitä, joilla ei ole vakavia tai merkityksellisiä perinnöllisiä sairauksia tai vikoja ja jotka polveutuvat mahdollisimman terveiksi ja pitkäikäisiksi tunnetuista suvuista. 

Synnynnäisen, rakenteellisen vian tai heikkouden takia kirurgisesti korjattua koiraa ei saa käyttää jalostukseen. 

Mikäli todetaan, että jokin yksilö toistuvasti eri yhdistelmistä periyttää epäterveitä tai rotumääritelmän vastaisia jälkeläisiä, voi jalostustoimikunta suositella koiran poistamista jalostuksesta. Suositus on perusteltava hyvin. 

Hylkäävän virheen, kuten esim. merle-värin tai töpöhännän, omaavaa koiraa ei saa käyttää jalostukseen. 

Erityistä huomiota on kiinnitettävä seuraaviin perinnöllisiin sairauksiin ja vikoihin sekä ulkomuodossa esiintyviin virheisiin:

Käyttäytyminen ja luonne: 
Jalostukseen ei suositella koiraa, joka on saanut näyttelystä tai jalostustarkastuksesta hylätyn arvosananluonteensa vuoksi. Jalostukseen ei saa käyttää arkaa tai aggressiivista koiraa. 

Hammaspuutokset: 
Jalostukseen käytettävällä koiralla tulee olla rotumääritelmän mukainen normaali saksi- tai tasapurenta. 

Polvilumpion sijoiltaanmeno (patellaluksaatio): 
Jalostukseen käytetään tutkittuja ja terveitä yksilöitä (0). Perustelluista syistä jalostukseen voidaan käyttää yhdistelmää, jossa toisen koiran ollessa terve, toisella voi olla patellaluksaatioaste enintään kaksi (2). 

Luusto: 
Mikäli koiran on todettu sairastavan aseptista luunekroosia reisiluun päässä (Legg- Perthes), lonkkanivelen kasvuhäiriötä (dysplasia) ja/tai olevan vesipää, sitä ei saa käyttää jalostukseen. 

Silmäsairaudet: 
Jalostuskäyttöä ei suositella distichiasis/ektooppinen cilia diagnoosin saaneille koirille, mikäli löydös on luokiteltu vakavaksi. Muiden silmäsairauksien osalta suosituksena on, että kahta silmäsairasta koiraa ei saa yhdistää. 

Sydän: 
Yli 5-vuotiaiden, jalostukseen käytettävien koirien sydänauskultaatiotulos suositellaan tehtäväksi 12 kk välein. Koiraa, jolle on diagnosoitu sydämen sivuääni, ei saa käyttää jalostukseen. 

Kallo: 
Jalostukseen ei saa käyttää koiraa, jolla on liian suuri, avoin aukile. Neurologiset tai hermostolliset ongelmat: Minkäänlaisista neurologisista oireista kärsivää koiraa ei saa käyttää jalostukseen (esim. epilepsia). Mikäli koiralla on todettu MRI-kuvauksessa oireeton syringomyelia, yhdistelmän toisen osapuolen tulee olla kuvattu ja terve.

Yleisten jalostussuositusten lisäksi:

Narttu:

  • Nartulla on oltava vähintään erittäin hyvä (EH) laatuarvostelussa SKL-FKK:n hyväksymästä koiranäyttelystä.
  • Nartun vähimmäispaino on astutushetkellä 1,8 kg.

Uros:

  • Uroksen on oltava palkittu erinomaisella (ERI) SKL-FKK:n hyväksymästä koiranäyttelystä.
  • Geenipohjan kaventumisen välttämiseksi pyritään noudattamaan yleistä suositusta, että uroksen jälkeläismäärä ei ylitä 5 % rekisteröintimäärästä.
  • Uroksella saa olla enintään 30 pentua vuodessa.

Kennelliitolla on kaikkien rotujen rekisteröintiä koskevia ehtoja, joiden tarkoituksena on määritellä rajat terveyteen liittyvissä asioissa. Nämä ehdot löytyvät Kennelliiton koirarekisteriohjeesta.