Chihuahua ry

Chihuahuat

Tarkennusta erikoisnäyttelyiden punnitukseen

Tarkennusta hallituksen ilmoitukseen koskien punnitusta erikoisnäyttelyissä

Erikoisnäyttelyissä tullaan punnitsemaan kaikki osallistuvat koirat. Tätä tietoa käytetään ainoastaan yhdistyksen tilastointia varten. Painot tullaan merkitsemään muistiin luokittain, esim. nuorten luokan narttu 2,4 kg. Tilastoihin jää tieto ainoastaan kaikkien luokissa esitettyjen koirien painoista ilman mitään yksilöiviä tietoja.

Aiemmin hallitus ilmoitti myös koiran painon merkittävän numerolapun taakse, josta tuomari voi sen halutessaan tarkistaa. On käynyt ilmi, että tuomareiden tulee suorittaa mittaus tai punnitus itse arvostelun lomassa, jotta se voidaan ottaa huomioon arvostelussa. Tuomari suorittaa punnituksen/mittauksen halutessaan. Näin ollen ennen arvostelua suoritettu tilastointimittaus ei ole huomioonotettava seikka koiraa arvosteltaessa. Ennen arvostelua suoritettavia virallisia mittauksia suoritetaan ainoastaan roduissa, joissa on mahdollista siirtää koira kokomuunnoksesta toiseen mittatuloksen perusteella. Nämä mittatulokset merkitään myös arvostelukaavakkeisiin. Tämä ei siis koske rotujamme.

Haluamme toimia Suomen Kennelliiton ohjeiden mukaisesti ja siksi merkitsemme painon omistajan niin halutessa hänelle muistiin numerolapun taakse, mutta tuomari ei tätä tietoa tule käyttämään. Halutessaan tuomari voi pyytää kehäänsä vaa’an ja tarkistaa koiran painon. Miten tuomari tuota tietoa käyttää, on täysin hänen henkilökohtainen päätöksensä.

Roduissamme on tilastoitu jo vuosia jalostustarkastettujen koirien painot ja nyt aloittamamme erikoisnäyttelyiden painojen tilastointi auttaa työssämme rotujemme eteen. Chihuahuaharrastajien keskuudessa on kiinnitetty huomiota siihen, että rotujen keskimääräinen koko tuntuu kasvaneen ja osa näyttelyissä esiintyvistä koirista vaikuttaa ylittävän rotumääritelmässä määritellyn enimmäispainon. Tästä asiasta olemme hallituksessa huolissamme ja siksi haluamme saada faktaa painoista, jotta voimme ruveta tarvittaessa toimenpiteisiin.

Tänä vuonna punnitus järjestetään ensimmäistä kertaa ja varmaan siksikin aiheuttaa ihmetystä ja osin pelkoa. Punnituksesta on tarkoitus tehdä jokavuotinen perinne, joka auttaa rotujemme painojen seurantaa.

Haluan pyytää kaikilta jäseniltämme anteeksi omasta ja hallituksen puolesta. Antamamme tiedote oli minulta heikosti laadittu ja sen asiasisältö on voinut antaa asiasta väärän kuvan. Toivottavasti tämä tarkentava tiedote saa ihmiset ymmärtämään paremmin hallituksen halun punnituksiin erikoisnäyttelyissä eikä estä näytteilleasettajia tulemasta koirineen paikalle.

Ystävällisin terveisin,

Hessu Perälä
Chihuahua ry:n puheenjohtaja

Ajankohtaista

 • 2.6.2021

  Luonnetesti 17.-18.7. Kaarinassa

  Chihuahua ry järjestää luonnetestin 17.-18.7.2021 Kaarinassa! Tuomareina toimivat Tuija Kardin sekä Sirpa Heilä. Mukaan mahtuu …
  Lue lisää

 • 25.4.2021

  Paneelikeskustelu 15.5.2021

  Chihuahua Ry järjestää lauantaina 15.5.2021 klo10 paneelikeskustelun, jossa aiheina ovat jalostukseen tavoiteohjelma (JTO) ja PEVISA …
  Lue lisää

 • 25.4.2021

  PÄÄERIKOISNÄYTTELY 2.-3.10.2021 Orimattilassa

  Järjestäjä: Chihuahua ry Näyttelypaikka: Nikke Areena Viljamaantie 4 16300 ORIMATTILA Tuomari David Milton, Iso-Britannia (Gestavo …
  Lue lisää

 • 8.4.2021

  Yhdistyksen kevätkokous järjestetään etäkokouksena

  Chihuahua ry:n kevätkokous 2021 pidetään ennakkotiedoista poiketen etänä. Syynä Covid-19 epidemian aiheuttamat rajoitukset. Ennakkoilmoittautumisohjeet ja …
  Lue lisää