Chihuahua ry

Chihuahuat

Älä tue pentutehtailua

Pentutehtailijaksi kutsutaan henkilöä tai tahoa, joka pyrkii tienaamaan teettämällä pentuja epämääräisissä oloissa koirien tarpeista tai hyvinvoinnista piittaamatta.

Pentutehtailija ei välttämättä tutki jalostukseen käytettävien koirien terveyttä, koiria ei välttämättä madoteta tai rokoteta eikä niiden terveydestä pidetä huolta. Koirien hoito ja ravinto voi olla heikkolaatuista. Ne voivat elää häkeissä, eivät pääse ulos ja ne voivat elää vailla ihmiskontakteja. Nartut ovat synnytyskoneita, joille tehdään pentue joka juoksusta riippumatta emän kunnosta, iästä tai sairauksista. Eettisesti ja moraalisesti oikein toimiva kasvattaja antaa nartun levätä vähintään yksien juoksujen verran pentueiden välissä ja pentueita tehdään maksimissaan viisi nartun eliniän aikana. Nämä ovat myös Suomen Kennelliiton vaatimukset pentueiden rekisteröimistä varten. Pentutehtailija ei tästä välitä.

Jotkut pennuttajista saattavat rekisteröidä osan pennuista Suomen Kennelliittoon ja ns. välipennut jätetään rekisteröimättä. Koirat voivat elää suurissa sekalaumoissa, ja astua toisiaan vapaasti, joten pentujen vanhempia ei välttämättä edes tiedetä. Kaikki pentutehtaat eivät toki toimi näin räikeästi, mutta laiminlyöntejä voi olla suuntaan tai toiseen.

Mistä tunnistan pentutehtailijan?

 • Pentua myydään epämääräisin tiedoin erilaisilla myyntifoorumeilla.
 • Myyjällä on prepaid-puhelinliittymä, eikä myyjän nimi ole usein tiedossa.
 • Pennusta pyydetään varausmaksua ennen kuin pentua on edes nähty.
 • Myyjällä on kova kiire tehdä kaupat, pentu tarjotaan tuotavaksi jonnekin paikkaan eikä sitä pääse katsomaan pennun kodissa.
 • Pennun emää tai pentuesisaruksia tai olosuhteita, missä pentu on kasvanut, ei saa nähdä.
 • Pennusta ei tehdä kirjallista sopimusta, pentu on rekisteröimätön, sitä ei ole tunnistusmerkitty tai rekisteröity Suomen Kennelliittoon.
 • Pentuja trokataan Suomeen Baltian maiden kautta kauempaakin. Lähtömaasta ei välttämättä ole edes tietoa. Myyjällä voi olla mitä ihmeellisempiä tarinoita, miksi pentu on kaupan.
 • Edes vahinkoastuminen ei ole syy myydä pentu täysin rekisteröimättömänä.

Säälimällä pentua ja ajattelemalla, että joku sen kuitenkin ostaa, teet vain tilaa seuraavalle pentutehtailijan uhrille. Ilman ostajia ei ole myyjiä.

Miten löydän luotettavan kasvattajan ja pennun?

Tutustu rauhassa tarjontaan sekä eri kasvattajiin. Tutustu kasvattajan kasvatustyöhön esim. nettisivujen tai Kennelliiton jalostustietokannan kautta. Jokaisen tarjottavan pennun vanhemmat ja terveystiedot tulisivat löytyä Kennelliiton Koiranetistä.

Ole etukäteen yhteydessä kasvattajiin. Kotia etsiviä pentuja ei välttämättä ehditä mainostamaan missään, joten ole itse aktiivinen. Osoita, että juuri sinulla on tarjota pennulle hyvä, huolehtiva koti. On myös hyvä varautua vastailemaan kasvattajan esittämiin kysymyksiin, sillä hyvä kasvattaja on kiinnostunut kotiehdokkaista ja haluaa löytää pennuilleen yhteensopivat omistajat.

Kun löydät mahdollisen pennun, sovi tapaaminen kasvattajan luokse. Käy katsomassa pentua ennen ostopäätöstä. Kysy pennun vanhemmista, terveystuloksista, luonteesta ja vaikkapa, että miksi kyseinen pentue on tehty. Hyvän kasvattajan kotiin voi mennä, koirilla on siistit elinolosuhteet ja koirat ovat hyvinvoivia. Hyvän kasvattajan työ on läpinäkyvää, eikä sitä tarvitse piilotella. Kysymyksiin saa vastaukset, ja koirien taustoista, suvusta ja mahdollisista terveysrasitteista kerrotaan. Pentuja ei myydä kiireellä.

Hyvä kasvattaja myy pentueensa aina rekisteröitynä ja Kennelliiton kauppakirjasopimuksella pennunhoito-ohjeiden kera.

Jos jokin asia alkaa askarruttamaan tai epäilyttämään, selvitä miksi. Voit myös soittaa Chihuahua ry:n pentuneuvontaan ja kysyä neuvoa pulmatilanteissa. Lisää vinkkejä löytyy myös Kennelliiton Hanki koira -sivuilta.

Ajankohtaista

 • 13.9.2023

  Luento koiran käyttäytymisestä ja persoonallisuudesta 22.10.2023

  Chihuahua ry järjestää jäsenilleen mielenkiintoisen luennon aiheesta Koiran käyttäytyminen ja persoonallisuus. Luennoitsijana toimii Katriina Tiira …
  Lue lisää

 • 12.9.2023

  Virallinen terveystarkastus 28.10.2023 Kellokoskella

  Chihuahua ry järjestää virallisen terveystarkastuksen 28.10.2023 Kellokoskella alkaen klo 11. Tarkastavana eläinlääkärinä toimii Joanna Palojärvi. …
  Lue lisää

 • 11.9.2023

  Kiinnostaako yhdistystoiminta?

  Hei sinä yhdistyksen jäsen, joka olet kiinnostunut yhdistystoiminnasta! Yhdistys on suurten muutosten keskellä, yhdistyksen tarkoituksen …
  Lue lisää

 • 11.9.2023

  Sääntömääräinen syyskokous 2023

  Aika: 22.10.2023 klo 12:00 (valtakirjojen tarkastus alkaa klo 11:45) Paikka: Hollolan matkakeidas, Hopeakalliontie 2, 15880 …
  Lue lisää