Chihuahua ry

Chihuahuat

Luonnetesti 16.-17.6.2018 Tuusulassa

Chihuahua ry järjestää luonnetestin 16.-17.6.2018 Tuusulassa!

Tuomareina Auli Kiminki ja Tuija Kardin.

Ilmoittautumiset:
Tuija Kardin, soita p. 040 6640 222 ja saat lisäohjeet. Kumpanakin päivänä testataan 10 koiraa, etusija chihuilla 20.5.18 mennessä. Testattavan koiran tulee olla rekisteröity, tunnistusmerkitty, iältään 2 v. mutta ei vielä 7 v., ja rokotettu SKL:n määräysten mukaisesti. Ilmoittautumismaksu yhdistyksen jäsenille 1. chihuahua 50 €, 2., jne. 40 €. Ei-jäsenet ja muut rodut 60 €.

Yhdistys toivoo erilaisia chihuja testattavaksi, jotta saisimme kerättyä tietoa rodun luonteen tilasta. Chihuahuan tehtävä on toimia ihmisen seuralaisena, joten tasapainoinen, rodunomainen luonne on äärimmäisen tärkeä asia. Valtaosa luonteen perusominaisuuksista periytyy, joten jalostuskoirien ja niiden jälkeläisten testaaminen auttaa kartoittamaan koirien ominaisuuksia.

Luonnetesti mittaa puolueettomasti ominaisuuksia ja tiedot tallentuvat nähtäville Kennelliiton tietokantaan hyödyttäen kasvattajia jalostusvalinnoissa sekä pennunetsijöitä sopivaa koiraa etsiessä.

Luonnetestitilaisuutta ei kannata pelätä, koska testitilanne muokataan aina koiran mukaan. Koiria testataan niiden kestokyvyn mukaan. Tänä vuonna tuomarina toimivat Auli Kiminki sekä Tuija Kardin, joka itsekin chihukasvattajana osaa katsoa, ettei testitilanne muodostu chihulle liian rankaksi.

Miten chihut ja luonnetestit sopivat yhteen?

Yhdistys on nyt muutamana vuonna järjestänyt oman luonnetestin chihuille ja myös tulevaisuudessa on tarkoitus kartoittaa missä mennään luonnepuolella rodun suhteen. Testi antaa tuloksen luonnetestin eri osa-alueista ja tätä tulosta voi verrata rodulle suunniteltuun ihanneprofiiliin. Arvokasta tietoa mm. kasvattajille sekä koiran omistajalle. Ihanneprofiili (vuonna 2018 julkaistavan jalostuksen tavoiteohjelman liitteenä) kertoo ihannearvosanat tyypilliselle chihulle, jolla on rotumääritelmän mukainen luonne. Testin tulos ei sulje koiraa pois mistään, ei jalostuksesta, harrastuksista, tms. mutta sen avulla voi välttää yhdistämästä kahta samaa heikkoutta omaavaa koiraa jalostuksessa.

Monesti omistajat osaavat sanoa minkälainen heidän koiransa on, mutta rodun kannalta tämä tieto olisi erittäin tärkeä saada dokumentoitua. Tosin monesti testin aikana omistajillekin tulee yllätyksenä miten koira reagoi eri tilanteissa, ja tästä tiedosta voi olla apua ihan kaikessa arkielämässä, ei siis pelkästään jalostuksessa.

Jokainen meistä haluaisi sen rotutyypillisen chihuahuan, jolla on rotumääritelmän mukainen luonne: nopealiikkeinen, valpas, eloisa ja hyvin rohkea. Tällaisen koiran kanssa on kiva elää normaalia arkea.

Muutamia kysymyksiä, joita tulee usein mieleen kun puhutaan luonnetesteistä ja seurakoiraroduista:

Testi on kehitetty palveluskoirille, miten se sopii chihuille?
Alunperin testi kehitettiin palveluskoirille, mutta vuosien kuluessa siitä on muotoutunut kaikille sopiva, yleinen käyttäytymistesti. Eri roduilla on eri ihanneprofiili, eli chihun ihannetulos ei todellakaan ole samanlainen kuin esim. saksanpaimenkoiran. Luonnetesti ja MH-luonnekuvaus ovat liki ainoita välineitä, millä saadaan koiran luonnepuolta testattua ja tulokset tallennettua. Tähän sopii myös se vanha sanonta; mitä teet kauniilla ja terveellä koiralla, jos sen luonne on pelkkää kuraa? Eli luonnepuoli tulisi aina huomioida jalostuksessa, varsinkin seurakoiraroduilla, joiden tehtävänä on olla nimenomaan ns. kotikoira.

Mitä testissä arvostellaan?
Luonnetestissä kaksi koulutettua tuomaria arvostelee koiraa rotuun katsomatta ja sen osa-alueet kuvastavat mm. miten koira selviytyy testistä kokonaisuudessaan (hermorakenne), miten se haluaa puolustaa laumaansa (puolustushalu), minkälainen sen oma rohkeus on ilman omistajan tukea (toimintakyky), miten se suhtautuu vieraisiin ihmisiin (luoksepäästävyys), onko sillä taisteluhalua, joka kuvastaa sen ”moottoria”, miten se huomioi erilaisia asioita ympäristöstä (temperamentti) ja miten se muistaa kokemansa asiat (kovuus), miten se reagoi yllättäviin asioihin (terävyys) ja viimeisenä testataan reagoiko se koviin ääniin (laukauspelottomuus).

Mitä koiran pitää osata testissä?
Koiran ei pidä osata mitään erityistä eli sitä varten ei tarvitse koiraa kouluttaa. Koiraa tarkkaillaan koko testin ajan ja tuomarit ohjeistavat omistajaa mitä seuraavaksi tapahtuu. Koiraa ei välttämättä tarvitse päästää irti taluttimesta kuin ainoastaan suljetussa tilassa (pimeä huone). Testin antama pistemäärä ei myöskään ole mikään kilpailu, jossa korkeimman pistemäärän saanut on voittaja. Sama pistemäärä voi olla kahdella koiralla, mutta ne ovat koostuneet eri asioista testin aikana. Eri osa-alueilla on eri kertoimet, karkeasti ottaen sen mukaan miten koulutettavissa asia on koiralle. Esimerkiksi hermorakenne, jolla on korkein kerroin, on myös se osa-alue, joka on vähiten koulutettavissa koiralle. Ja sen merkitys jalostuksessa on erittäin suuri.

Ainoat vaatimukset testissä ovat seuraavat: koiran ikä 2-7 vuotta, terve, tunnistusmerkitty, rekisteröity, rokotukset kunnossa eikä nartulla ole juuri juoksua.

Mitä jos koira pelkää jotain asiaa testissä?
Testin tarkoituksena on saada koira pois omalta mukavuusalueeltaan ja nähdä miten se toimii siinä tilanteessa. Luonnetestin hyvä puoli on se, että koiraa viedään läpi testin täysin sen ehdoilla, sen reaktioita seurataan ja tarpeen vaatiessa asioita voidaan lieventää. Eli kaikkia osa-alueita ei viedä kaikille koirille täysin samalla kaavalla, joissakin jätetään enemmän välimatkaa, annetaan omistajan auttaa koiraa selvittämään pelon aiheuttaja, jne. Jos tuntuu siltä, että koira kuormittuu liikaa testin aikana, niin testi voidaan keskeyttää missä vaiheessa tahansa. Alussa tuomarit haastattelevat omistajaa ja kyselevät erilaisia asioita koiran arjesta ja historiasta, jolloin voi kertoa, jos koiralla on esimerkiksi ikäviä kokemuksia ihmisistä tai se on reagoinut epänormaalisti koviin ääniin. Nämä kaikki otetaan huomioon testin kulussa.

Toivottavasti mahdollisimman moni chihun omistaja tuo koiransa testattavaksi ja saisimme mahdollisimman kattavan kuvan rodun luonnetilanteesta. Tämä auttaa viemään rotua eteenpäin.

Testiä on myös mahdollisuus tulla seuraamaan ilman koiraa. Yleisölle on järjestetty alue, mistä käsin pääsee näkemään testin liki kokonaan, koiraa kuitenkaan häiritsemättä.

Lisätietoja testistä voit kysellä Tuija Kardinilta p. 040 664 0222 tai tuija.kardin@gmail.com

Tervetuloa chihusi kanssa luonnetestiin!

Ajankohtaista

 • 18.4.2024

  Norsk Chihuahua klubb:n erikoisnäyttely 15.-16.6.2024

  Norjan Chihuahua yhdistyksen eli Norsk Chihuahua klubb:in erikoisnäyttely 15.-16.6.2024! Instagram: Norsk Chihuahua Klubb Facebook: Norsk Chihuahua …
  Lue lisää

 • 15.4.2024

  Synnytyswebinaari osa 2 – paneeli rekisteröityneille kasvattajille

  Maanantaina 3.6.2024 klo 18 Syvennetään keskustelua synnytyswebinaarin aiheista ja paneudutaan osallistujien ennalta lähettämiin kysymyksiin, joita …
  Lue lisää

 • 10.4.2024

  Erikoisnäyttelyn 2024 ilmoittautuminen avattu

  Chihuahua ry:n 50-vuotisjuhlavuoden erikoisnäyttelyn ilmoittautuminen on nyt auki! Toivotamme kaikki tervetulleiksi! Lisätietoja täältä. Pääsponsorina:
  Lue lisää

 • 8.4.2024

  Kiitos Chihuahua ry:n 50-vuotisgaalaan osallistumisesta!

  Suuret kiitokset osallistumisesta Chihuahua ry:n 50-vuotisgaalaan 6.4.2024! Meillä oli ilo nähdä lähes 100 hlö juhlimassa …
  Lue lisää