Sääntömääräinen syyskokous 2024
Kutsu Chihuahua ry:n sääntömääräiseen syyskokoukseen 2024 Aika: 17.11.2024 klo 12 alkaen etäkokouksena Paikka: Kokous järjestetään …
Lue lisää
”Nopealiikkeinen, valpas, eloisa ja hyvin rohkea.”
Yllä oleva on chihuahuan rotumääritelmän luonneosuudesta. Mitä se tarkoittaa käytännössä, ihan arjessa? Rotutyypillinen chihuahua ei ole välttämättä se helpoin seuralainen, vaan vaatii hyvän peruskoulutuksen ja omistajalta määrätietoista ja johdonmukaista kouluttamista. Pieni koko saa monet kuvittelemaan, että koira on varmasti myös ”helppo”. Tietyissä tilanteissa pieni koko toki helpottaa. Saat esimerkiksi fyysisesti hallittua kaksikiloisen koiran paremmin kuin 50-kiloisen. Mutta muuten siinä kahdessa kilossa on aivan samat elementit kuin isommassakin koirassa.
Koira, joka on nopealiikkeinen, valpas ja eloisa, ehtii yleensä moneen paikkaan. Se myös huomaa asiat ja tapahtumat salamannopeasti yleensä jo ennen omistajaa, mikä voi tietyissä tilanteissa aiheuttaa hankaluuksia. On vaikeaa ehtiä ennakoimaan, jos itse huomaa asiat aina myöhässä. Koira, joka on myös hyvin rohkea, saattaa ottaa asioihin kantaa herkemmin. Tämä yhdistettynä nopeuteen ja eloisuuteen voi aiheuttaa arjessa hankaluuksia, varsinkin esimerkiksi kaupunkiympäristössä, missä on tapahtumia koko ajan. Paljon muita koiria ympäristössä ja chihuahua huomaa ne jo kauan ennen omistajaa. Se ehtii myös reagoimaan niihin haukkumalla, rähisemällä tms. tai juoksee syksyn lehtien perässä ja yhtäkkiä onkin jo kelataluttimensa kanssa ylittänyt pyörätien.
Valpas ja eloisa koira pystyy yleensä toimimaan, myös esimerkiksi silloin kun sitä epäilyttää jokin asia, kuten eläinlääkäri, kynsienleikkuu, jne. Chihuahua oppii nopeasti ja huomaa, minkälainen käytös tuottaa tulosta. Se huomaa, millaisesta käytöksestä omistajan tai eläinlääkärin kädet heilahtavat pois; riittääkö pieni murahdus vai tarvitaanko näykkäisy. Pieni koko saa myös monet ihmiset varomaan otteitaan ja käytöstään, mikä taas aiheuttaa helposti epävarman olotilan koiralle – epävarma koira reagoi helpommin ja näin kierre on valmis. Positiivisena puolena chihulle on helppo opettaa oikeita asioita. Se oppii nopeasti, kunhan keksit juuri sille sopivan palkan. Yksi uusi temppu päivässä pitää chihun mielen virkeänä.
Rohkean koiran ei tarvitse olla koko ajan kantaa ottava. Monet omistajat pitävät haukkuvaa koiraa väärin perustein rohkeana. Päinvastoin; rohkea ja itsevarma chihu seisoo omilla jaloillaan eikä sen tarvitse käyttää luonnetestitermein ”terävyyttään”. Terävyydellä tarkoitetaan kynnystä, kuinka nopeasti koira reagoi aggressiolla tuntiessaan olonsa uhatuksi. Kannattaa pitää myös mielessä, että rodun sanotaan olevan hälyttäjä, eli sen kynnys haukkumiseen on yleensä matalampi kuin muilla roduilla. Asiaan voi vaikuttaa koulutuksella.
Yleisesti ottaen chihu kärsii monesti pienen koiran syndroomasta. Siltä ei odoteta normaalia koiran käytöstä, unohdetaan peruskoulutus, inhimillistetään ja suojellaan liikaa ympäristöltä. Varsin usein koiran lajinomainen käytös unohdetaan. Rotutyypillinen chihuahua on kuitenkin varsin paljon nimenomaan koira, ja ihana sellainen juuri luonteensa vuoksi.
Millainen on sitten ihana chihuahua? Seurallinen, valpas, vilkas, reipas, aktiivinen, itsevarma, osallistuva, omistajaansa kiintyvä. Koulutettavuus on suhteellisen hyvä, varsinkin kun se aloitetaan jo pennusta pitäen. Chihuahua nauttii ulkoilusta ja myös vaatii sitä.
Valitettavasti rodun suosion ollessa suuri pentuja teetetään myös chihuilla, joiden luonne ei ole toivotunlainen. Esimerkiksi arkuuden on todettu olevan voimakkaasti periytyvä, samoin ääniarkuuden. Nartulla on ehkä vielä isompi osuus luonteensa periyttämisellä, se kuitenkin kasvattaa pentuja juuri niiden tärkeiden ensimmäisten viikkojen aikana ja periyttää pennuilleen myös käytösmalleja. Kaikki ei tosiaan ole aina kiinni siitä ”remmin toisesta päästä”, vaan joillakin yksilöillä voi olla jo lähtökohtaisesti hieman vaatimattomammat eväät periytyneiden geenien ja huonojen, opittujen käytösmallien takia. Olisi hyvä, jos vanhemmista olisi saatavana jonkinlaista tietoa myös luonteen osalta. Esimerkiksi luonnetesti, näyttelyssä käynti, jokin harrastustulos jne. Jokin virallinen tieto, mikä osoittaa, että koira on pystynyt käymään myös kotinsa ulkopuolella.
Chihuahualle on tehty virallinen ihanneluonneprofiili, mikä löytyy Jalostuksen tavoiteohjelmasta. Koiran luonnetestitulosta voi verrata profiiliin nähdäkseen miten lähelle rotutyypillistä luonnetta koira asettuu. Luonnetestitulokset löytyvät Kennelliiton Koiranet-tietojärjestelmästä.
Kutsu Chihuahua ry:n sääntömääräiseen syyskokoukseen 2024 Aika: 17.11.2024 klo 12 alkaen etäkokouksena Paikka: Kokous järjestetään …
Lue lisää
Chihuahua ry järjestää virallisen joukkotarkastuksen sunnuntaina 27.10.2024 klo 11.00 alkaen Espoossa. Tarkastavana eläinlääkärinä toimii Joanna …
Lue lisää
Aika: Lauantaina 19.10.2024 klo 18.00 alkaen Paikka: Ravintola Wanha Valimossa, Karkkilassa Osoite: Valurinkatu 6, 03600 …
Lue lisää
Valiokirjoja saatavilla! Painotuoreita valiokirjoja vuosimallia 2011-2018 on nyt saatavilla tarvikemyynnin kautta tilaamalla sähköpostitse osoitteesta: tarvikemyynti.chihuahuary[at]gmail.com …
Lue lisää