Chihuahua ry

Chihuahuat

Vuoden chihuahua -kilpailun säännöt

 1. Tittelistä saavat kilpailla kaikki FCI:n jäsenmaissa tai sen tunnistamiin koirarekistereihin rekisteröidyt chihuahuat, joiden kaikki omistajat ovat Chihuahua ry:n jäseniä.
 2. Pisteet lasketaan yhdistyksen hallituksen toimesta kaikista niistä näyttelyistä, joista pisteenlaskijalle on toimitettu tulokset siinä muodossa, että pisteet on mahdollista laskea viimeistään kahden kuukauden kuluttua ko. näyttelystä. Pisteet voidaan laskea, kun pisteidenlaskijalle toimitetaan näyttelyyn ilmoitettujen lyhyt- ja pitkäkarvaisten urosten sekä narttujen lukumäärä, lyhyt- ja pitkäkarvaisten uros- ja narttupentujen lukumäärä, esitettyjen veteraanien lukumäärä silloin, kun niitä on esitetty yli kolme (3) kappaletta sekä sijoittuneiden koirien nimet ja sijoitukset.
 3. Kuusi parasta näyttelytulosta lasketaan mukaan Vuoden Chihuahua-, Vuoden Pentu- ja Vuoden Veteraani-luokissa. Näyttelytuloksilla tarkoitetaan rotuarvostelua. RYP- ja BIS-sijoituksista ei saa lisäpisteitä. Pistelaskussa huomioitavien tulosten tulee kaikkien olla eri tuomareilta. Kansainvälisestä näyttelystä saatavat pisteet ovat kaksi pistettä korkeammat kuin kansallisesta näyttelystä saatavat pisteet. Osallistujamääristä saa lisäpisteitä.
 4. Yhdistyksen nimeämästä vuotuisesta pääerikoisnäyttelystä annetaan pisteet kansainvälisen näyttelynpistetaulukon mukaan.
 5. Mikäli kaksi tai useampi koira saavuttavat saman pistemäärän, ne sijoittuvat jaetulle sijalle.
 6. Yhdistys pitää historiikissaan kirjaa vuosittaisista voittajista.
 7. Ruusukkeet jaetaan yhdistyksen vuosikokouksessa edellisen vuoden Suomessa järjestettyjen virallistennäyttelyiden tulosten perusteella korkeimmat pistemäärät saaneille koirille kummassakin karvanlaadussa erikseen. Vuoden Chihuahua-, Vuoden Pentu-, Vuoden Veteraani- ja Vuoden Jalostuskoira -luokissa palkitaan myös vastakkaisen sukupuolen paras, eli jos voittaja on uros, myös parhaan pistemäärän saavuttanut narttu palkitaan. Palkintoja ei toimiteta jälkikäteen muuta kuin erikseen sovittavissa tilanteissa.
 8. Väärin ilmoitetuista tuloksista sanktiona hylätään omistajan kaikkien koirien tulokset sekä kuluvalta, että seuraavalta vuodelta.
 9. Pisteet lasketaan lyhyt- ja pitkäkarvaisten osalta erikseen.

Vuoden chihuahua

Kansainvälinen näyttely

Pisteet Arvosteluluokitus
10 ROP
9 VSP
8 PU/PN-2
6 PU/PN-3
4 PU/PN-4

Kansallinen näyttely

Pisteet Arvosteluluokitus
8 ROP
7 VSP
6 PU/PN-2
4 PU/PN-3
2 PU/PN-4

Osallistujamääristä tulevat lisäpisteet (lyhyt- ja pitkäkarvaisten osallistujamäärät lasketaan erikseen, pentuja ei huomioida koiramääriä laskettaessa):

Koiria Pisteitä
10–19 1
20–29 2
30–39 3
40–49 4
50-59 5
60-69 6

Vuoden pentu

Vuoden Pentu -palkinnosta kilpailevat ikäluokassa 7-9 kk kilpailleet pennut. ROP-pentu saa kolme (3) pistettä ja VSP-pentu kaksi (2) pistettä kaikista virallisista näyttelyistä. Epävirallisia pentunäyttelyitä ei huomioida eikä ns. pikkupentuluokkaa eli 5-7 kk. Jos pentuja on ilmoitettu näyttelyyn kuusi (6) tai enemmän, ROP-pentu saa kaksi (2) lisäpistettä ja VSP-pentu yhden (1) lisäpisteen.

Vuoden veteraani

Vuoden veteraani -palkinnosta kilpailevat yli 8-vuotiaat veteraaniluokassa kilpailleet chihuahuat. ROP-veteraani saa kolme (3) ja VSP-veteraani kaksi (2) pistettä kaikista virallisista näyttelyistä. Sekä ROP, että VSP saavat lisäpisteitä, kun veteraaneja esitetään enemmän kuin kolme siten, että neljännestä ja sitä useammasta esitetystä veteraanista tulee lisäpisteitä. Esim. jos esitetään yhteensä neljä veteraania, tulee lisäpisteitä yksi (1), viiden veteraanin esittämisestä tulee lisäpisteitä kaksi (2), jne.

Vuoden jalostuskoira

Jalostuskoiraksi luetaan koira, jolla on vähintään kolme Vuoden Chihuahua -kilpailussa sijoittunutta jälkeläistä. Nämä koirat ansaitsevat pisteitä isälleen/emälleen seuraavasti: kerran sijoittuneesta saa yhden (1) pisteen, kaksi kertaa tai useammin sijoittuneesta saa kaksi (2) pistettä. Tässä luokassa eniten pisteitä saanut koira on ROP, myös VSP palkitaan.

Vuoden kasvattaja

Kasvattajaksi luetaan henkilö, jolla on kennelnimi ja vähintään kolme Vuoden Chihuahua -kilpailussa sijoittunutta kasvattia. Nämä koirat ansaitsevat pisteitä kasvattajalleen seuraavasti: kerran sijoittuneesta kasvattaja saa yhden (1) pisteen, kaksi tai useammin sijoittuneesta kasvattaja saa kaksi (2) pistettä. Lisäksi kasvattaja saa pisteitä esittämistään kasvattajaluokista seuraavasti:

 • 1, KP = kaksi (2) pistettä
 • 2, KP = yksi (1) piste

Mikäli kasvattajaluokkia esitetään enemmän kuin kaksi, kustakin esitetystä luokasta saa yhden lisäpisteen, eli jos esim. näyttelyssä esitetään kolme kasvattajaluokkaa, saa ensimmäinen kolme lisäpistettä, toinen kaksi lisäpistettä ja kolmas yhden lisäpisteen. Vain kunniapalkinnolla palkitut luokat saavat pisteitä.

 

Ajankohtaista

 • 13.6.2022

  Hallituksen kevätpörriäinen

  Hallituksen kevätpörriäinen Kevät alkaa muuttua kesäksi ja kiireet hellittää hetkeksi. Hallitus ja toimikunnat ovat olleet …
  Lue lisää

 • 13.6.2022

  Chihujen retkeilyviikonloppu 27.-28.8.2022 Pyhä-Luostolla

  Chihujen omaa retkeilyviikonloppua vietetään 27.-28.8.2022 Pyhä-Luoston kansallispuistossa. Alla lisätietoa retkeilyviikonlopusta ja ilmoittautumisohjeet.
  Lue lisää

 • 26.4.2022

  Luonnetesti 11.-12.6.2022 Kaarinassa

  Chihuahua ry järjestää luonnetestin 11.-12.6.2022 Kaarinassa. Alla lisätietoa:
  Lue lisää

 • 8.4.2022

  Kevätkokouksen 23.4.2022 esityslista

  CHIHUAHUA RY     SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN KEVÄTKOKOUS Aika:               Lauantai 23. huhtikuuta 2022 klo 12:00 (valtakirjojen …
  Lue lisää